Paznokieć czyli migdałowo karmelowa słodycz
Nazwa ciasta może nie jest zbyt zachęcająca, ale za to ciasto jest rewelacyjne, nieziemsko słodkie, karmelowe, z bezą i migdałami. Cienkie, kruche placki przekładane masą karmelową, posypane migdałami, którym zawdzięcza swoją nazwę- PAZNOKIEĆ. Naprawdę warto je zrobić. Jako, że spotkałam się z negatywną opinią nazwy ciasta postanowiłam ją nieco zmienic.
Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki
300g masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
Składniki na bezę:
3 białka
3/4 szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego
Składniki na krem:
puszka masy karmelowej
100g masła
Ponadto:
płatki migdałowe
Masło, mąkę, proszek do pieczenia i żółtka szybko zagnieść. Podzielić na 3 równe części.
Białka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym.
Na trzech pergaminach narysować 3 jednakowe prostokąty (20x30cm). Papier posypać mąką, rozwałkować ciasto na cienkie placki. Każdy placek posmarować masą bezową. Całość piec przez 20-30 minut w 150st C. Placki wystudzić na pergaminie.
Masę karmelową wraz z masłem utrzeć na gładką masę. Krem podzielić na 3 części, każdy placek posmarować masą. Trzeba uważać przy składaniu ciasta, ponieważ placki są bardzo kruche. Wierzch obficie posypać płatkami migdałowymi. Pozostawić w chłodnym miejscu na noc.
Smacznego.
Myślę, że te płatki migdałowe fajnie by było troszkę uprażyć na suchej patelni, podbije to smak migdała, ciasto będzie bardziej wyrafinowane. Ale przepis fajny, skorzystam z niego
OdpowiedzUsuńDobra myśl. Kolejnym razem uprażę migdały ;)
UsuńJuż go zapisuję, migdały trochę podprażę, będzie dobry posmak tak jak w malinowej chmurce, dziękuję za przepis.:)
OdpowiedzUsuń