Paznokieć czyli migdałowo karmelowa słodycz

Nazwa ciasta może nie jest zbyt zachęcająca, ale za to ciasto jest rewelacyjne, nieziemsko słodkie, karmelowe, z bezą i migdałami. Cienkie, kruche placki przekładane masą karmelową,  posypane migdałami, którym zawdzięcza swoją nazwę- PAZNOKIEĆ. Naprawdę warto je zrobić. Jako, że spotkałam się z negatywną opinią nazwy ciasta postanowiłam ją nieco zmienic.



Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki
300g masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka

Składniki na bezę: 
3 białka
3/4 szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego

Składniki na krem:
puszka masy karmelowej
100g masła

Ponadto:
płatki migdałowe

Masło, mąkę, proszek do pieczenia i żółtka szybko zagnieść. Podzielić na 3 równe części. 

Białka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym. 

Na trzech pergaminach narysować 3 jednakowe prostokąty (20x30cm). Papier posypać mąką, rozwałkować ciasto na cienkie placki. Każdy placek posmarować masą bezową. Całość piec przez 20-30 minut w 150st C. Placki wystudzić na pergaminie. 

Masę karmelową wraz z masłem utrzeć na gładką masę. Krem podzielić na 3 części, każdy placek posmarować masą. Trzeba uważać przy składaniu ciasta, ponieważ placki są bardzo kruche. Wierzch obficie posypać płatkami migdałowymi. Pozostawić w chłodnym miejscu na noc.

Smacznego.


Dziękuję, że tutaj jesteś! Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o  tym przepisie.


Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).

Komentarze

  1. Myślę, że te płatki migdałowe fajnie by było troszkę uprażyć na suchej patelni, podbije to smak migdała, ciasto będzie bardziej wyrafinowane. Ale przepis fajny, skorzystam z niego

    OdpowiedzUsuń
  2. Już go zapisuję, migdały trochę podprażę, będzie dobry posmak tak jak w malinowej chmurce, dziękuję za przepis.:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty