Dwukolorowy sernik z piernikami

Sernik powstał dla najcudowniejszej mamy na świecie! Mojej mamy!
Jest wyjątkowy! W piernikowej wersji na czekoladowo - orzechowym spodzie słodzonym pysznym miodem Wielkopolskim. Jest bardzo kremowy i delikatny.  Efektowny i przepyszny. Najlepszy jaki ostatnio robiłam. Pomysł powstał spontanicznie. Moja mama uwielbia pierniki, orzechy i wszelkie serniki. Więc dlaczego tego nie połączyć? 
Życzę wszystkim mamom cudownych chwil w tym wyjątkowym dla nas dniu!




Spód:
75g masła
75g deserowej czekolady
50g miodu
1 jajo
60g mąki pszennej
1/4 szklanki drobno zmielonych orzechów ziemnych

Składniki na waniliową masę serową:
500g zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
300g naturalnego serka homogenizowanego
3 całe jaja
5 łyżek miodu
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie budyniu waniliowego

Składniki na czekoladową masę serową:
500g zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
300g naturalnego serka homogenizowanego
3 całe jaja
5 łyżek miodu
100g roztopionej czekolady deserowej
1 opakowanie budyniu czekoladowego

200g pierniczków nadziewanych w polewie czekoladowej

Składniki na polewę:
1 deserowa czekolada
20g masła
3 łyżki mleka


Spód: Czekoladę, masło i miód roztapiamy, a następnie studzimy. Dodajemy jajo, mąkę i orzeszki. Całość dokładnie miksujemy. Wykładamy do formy (25x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut w 180 st C.

Masa waniliowa: Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Żółtka ubijamy na puszysty krem wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Porcjami dodajemy ser oraz serek homogenizowany i budyń. Całość mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy, tak aby nie napowietrzyć masy.
Masę wykładamy na zapieczony spód, układamy na niej pierniczki.

Masa czekoladowa: Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Żółtka ubijamy na puszysty krem wraz z cukrem i roztopioną na parze czekoladę. Porcjami dodajemy ser oraz serek homogenizowany i budyń czekoladowy. Całość mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy, tak aby nie napowietrzyć masy.
Masę wykładamy na masę waniliową i pierniczki.

Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 st C na godzinę. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Polewa: Czekoladę, masło oraz mleko umieszczamy w małym garnuszku. Całość podgrzewamy do uzyskania jednolitej, płynnej konsystencji. Polewamy ciasto.

 Smacznego!

Dziękuję, że tutaj jesteś! Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o  tym przepisie.

Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).


Uwaga! 
Czy już wiecie jaki prezent podarować mamie? W sklepie Manufaktura Wielkopolska do 30.06.2019r. możecie zrobić zakupy z 10% rabatem. Wystarczy wpisać tyko hasło: durszlak10. 
Czekają na Was pyszne miody, owocowe przetwory, konfitury, dodatki do grilla
 i wiele, wiele innych.


Komentarze

  1. Kochamy serniki w każdej postaci! Ta odsłona jest bardzo interesująca :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik bardzo lubię. Chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne połączenie i piękny sernik!

    OdpowiedzUsuń
  4. Serniczek w takim połączeniu chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie połączenia, ciasto musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty