Ryż z jabłkami
Słodko i bez cukru czyli ryż z jabłkami. Banalny deser, ale za to, jaki pyszny. Z racji tego, że postanowiłam ograniczyć cukier stawiam teraz na owocowe desery. Słodkie jabłko z dodatkiem ryżu idealnie zaspokaja moją potrzebę na coś słodkiego. Przedstawiam Wam inspirację na bardzo szybką owocową przekąskę dla dużych i małych smakoszy słodyczy.
Składniki:
100g ryżu basmati lub jaśminowego
3 słodkie jabłka
opcjonalnie cynamon
Ryż płuczemy w zimnej wodzie. Jeśli wybieramy ryż w torebce to gotujemy go w 1 litrze wrzątku. Gotujemy przez 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie ryż osączyć.
W międzyczasie myjemy i obieramy jabłka. Kroimy na mniejsze nieregularne kawałki. Całość wrzucamy do niewielkiego garnka i gotujemy na małym ogniu do ich rozgotowania.
Do jabłek wrzucamy ugotowany ryż. Mieszamy i przez chwilę razem podgrzewamy.
Jeśli ktoś preferuje można dodać odrobinę cynamonu.
Ja zapiekam to i ścieram jabłka na tarce,bo moja babcia tak robiła :-)
OdpowiedzUsuń