Galaretkowiec
Dzieci
uwielbiają galaretki, a ja ostatnio muszę unikać nabiału, to takie ciasto dla mnie
jest strzałem w dziesiątkę! Robi się je stosunkowo szybko. Najdłuższy etap to
studzenie galaretek i czekanie, aż zaczną tężeć. Reszta to pestka. Ciasto nie
wymaga dużych umiejętności, a prezentuje się ładnie, bo kolorowo, a przede
wszystkim jest smaczne. O to przecież chodzi, aby wyglądało i smakowało ;)
Składniki na biszkopt :
6 dużych jaj
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Składniki na poncz:
1,5 szklanki wrzątku
3 łyżki cukru
sok z cytryny
Ponadto:
3 dowolne galaretki (u mnie gruszkowa, wiśniowa i cytrynowa)
2 jabłka
Ponadto:
3 dowolne galaretki (u mnie gruszkowa, wiśniowa i cytrynowa)
2 jabłka
Biszkopt: Białka ucieramy na puszysta masę,
dodajemy małymi porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy
po trochu przesianą mąkę. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 1 minutę. Dodajemy do masy ciasta,
delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na blaszkę (20x20cm) wyłożoną papierem do
pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 160oC piekarnika i pieczemy ok
35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto
odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 3 blaty.
Poncz: cukier zalewamy przegotowaną wodą,
rozpuszczamy, studzimy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.
Każdą galaretkę należy rozpuścić w 2 szklankach
wrzątku. Wystudzić i poczekać, aż zacznie tężeć.
Biszkopt dzielimy na 3 blaty. Pierwszy z nich
delikatnie nasączamy ponczem. Wykładamy tężejącą galaretkę. Przykrywamy
kolejnym biszkoptem, sączymy i wykładamy czerwoną galaretkę. Ponownie kładziemy
ostatni blat. Jabłka kroimy na plasterki, układamy na biszkopcie i zalewamy
galaretką cytrynową. Wstawiamy do lodówki, aby ciasto całkowicie się zwarło.
Komentarze
Prześlij komentarz