Ferrero rocher
Ciasto Ferrero rocher zrobiłam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni. Nie za słodkie orzechowo- czekoladowe ciasto z kajmakiem i wafelkami. Ciasto bez pieczenia z kakaowymi herbatnikami. Idealne dla łasuchów.
Składniki:
300g kakaowych herbatników (mogą być maślane)
250ml śmietanki 30%
500g mascarpone
1 szklanka mleka w proszku
2 łyżki nutelli
100g orzechowych wafelków
400g masy kajmakowej
100g siekanych orzechów laskowych
kakao do oprószenia ciasta
Schłodzoną śmietankę łączymy z serkiem mascarpne. Ubijamy razem dosyć długo, do momentu aż masa będzie gęsta i jednolita. Dodajemy mleko w proszku, Mieszamy na jednolitą masę.
* Całość kremu dzielimy na połowę.
* Do jednej części dodajemy nutellę i drobno pokrojone wafelki.
* Drugą część masy dzielimy na połowę. Jedną zostawiamy jasną. Do drugiej dodajemy masę kajmakową, 3 czubate łyżki mleka w proszku i orzechy, mieszamy.
Na dnie formy układamy warstwę herbatników. Wykładamy masę z nutellą i wafelkami. Przykrywamy kolejną warstwą ciasteczek. Kolejno smarujemy masą z kajmakiem i orzechami i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników. Na wierzch ciasta wykładamy jasną masę i posypujemy kakao. Ciasto chłodzimy przez całą noc.
Jejku, wygląda przesmacznie! Jadłabym! ������
OdpowiedzUsuń