CZEKOLADOWY TORT BANANOWY
Ten tort robiłam już kilka razy. Zachwycił swoją prostą dekoracją wszystkich. Smak czekoladowo bananowy jest uwielbiany przez wielu czekoladoholików ;) Kakaowy wilgotny biszkopt nasączony ponczem z nutą alkoholu, banany i mnóstwo kremu czekoladowego pokochają wszyscy którzy lubią słodycze.
Biszkopt kakaowy (24cm):
5 jaj
3/4 szklanki cukru
1/2 szklaki kakao
3/4 szklanki mąki pszennej
Mus czekoladowy:
500ml smietanki 30%
100g mlecznej czekolady
200g gorzkie czekolady
250g mascarpone
3 banany
Ganache do obtoczenia bokłów:
250ml śmietanki 30%
200g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
1 płaska łyżka cukru pudru
Poncz:
2 łyżki soku cytryny
1/2 l przegotowanej wody
2 łyżki cukru
Dekoracja:
500ml śmietanki 30%
100g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki ciemnego kakao
2 płaskie łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na gęstą pianę, dodajemy małymi porcjami cukier oraz żółtka. Do masy jajecznej dodawać przesianą mąkę i kako. Wymieszać delikatnie na jednolitą masę. Piec 30 minut w 160ºC.
Poncz: W wodzie rozpuścić cukier, dodać sok z wyciśniętej cytryny.
Mus czekoladowy: Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej, tak aby miska nie dotykała lustra wody. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki, przekładamy do śmietanki, zdejmujemy ze źródła ciepła, zostawiamy na 5 minut, a następnie mieszamy do powstania jednolitej gładkiej masy. Chłodzimy kilka godzin w lodówce. Do śmietanki przekładamy mascarpone, ubijamy na puszysty krem.
Ganache: Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej, tak aby miska nie dotykała lustra wody. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki, przekładamy do śmietanki, zdejmujemy ze źródła ciepła, zostawiamy na 5 minut, a następnie mieszamy do powstania jednolitej gładkiej masy. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny do momentu, aż masa zgęstnieje i będzie można nią smarować boki ciasta.
Dekoracja: Żelatynę namoczyć, odstawić do napęcznienia. Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej, tak aby miska nie dotykała lustra wody. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki, przekładamy do śmietanki, zdejmujemy ze źródła ciepła, zostawiamy na 5 minut, a następnie mieszamy do powstania jednolitej gładkiej masy. Dodajemy cukier puder, ubijamy na puszysty krem. Na koniec dodajemy roztopioną żelatynę.
Sposób składania tortu: Biszkopt podzielić na 3 jednakowe placki. Każdą warstwę należny nasączyć i przełożyć musem czekoladowym na który układamy pokrojone w plastry banany.
Boki tortu obkładamy mocno schłodzonym ganache. Gorę ozdabiamy kremem czekoladowym, za pomocą worka cukierniczego z użyciem tylko Wilton M1. Boki górnej części tortu posypujemy ciemnym kakaem. Delikatnie posypujemy maleńkimi cukiereczami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz