WIŚNIOWA FANTAZJA

Nawet nie wiedziałam, ze to ciasto podbije tak dużo serc! Lekkie i przepyszne. Pracochłonne, ale warto trochę się pomęczyć.


Ciasto kruche: 
125g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

50g cukru pudru

1 zimne jajko
1 łyżeczka soku z cytryny
80g zimnego masła


Składniki na roladę:
4 jaja
125g cukru
4 łyżki ciepłej wody
75g mąki
50g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem wiśniowy:
wiśnie z syropu w puszce lub z kompotu
150g kwaśnej śmietany 18% (z kubeczka)

150g cukru pudru

150ml syropu z wiśni
8 łyżeczek żelatyny
500g śmietanki kremówki (30%)


Galaretka: 
reszta syropu z wiśni
1/2 szklanki wrzacej wody

1 galaretka wiśniowa

1 łyżka cukru




Ciasto kruche. Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder wymieszać razem. Dodać jajko, sok z cytryny i pokrojone i masło. Szybko zagnieść ciasto. Umieścić w tortownicy (ok. 25x25cm) i wstawić do lodówki na 30 minut. Piec przez 15-18 min w 175oC.

Rolada. Białka ubić, dodać cukier, żółtka oraz wodę. Dodać mąki oraz proszek do pieczenia. Piec 15min w 180oC. Upieczony biszkopt zwinąć w roladę.
Dżem przełożyć do garnuszka, podgrzać, aby nabrał nieco luźniejszej konsystencji. Biszkopt rozwinąć, rozsmarować na nim dżem i ponownie ciasno zwinąć w roladę.

Krem. Rozpuścić żelatynę. Wiśnie odsączyć z syropu. Kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, następnie dodać syrop z wiśni i wiśnie. Śmietankę 30% ubić. Połączyć z masą śmietanową i wiśniami. Dodać żelatynę.


Na kruchym spodzie rozsmarować krem śmietanowy. Roladę z dżemem pokroić na plastry o grubości ok. 1,5cm i ułożyć je na kremie ciasno jeden obok drugiego. Wstawić do lodówki.

Resztę syropu przelać do garnuszka. Uzupełnić wodą do 350ml i zagotować. Zestawić z ognia, wsypać galaretkę i cukier i dobrze wymieszać, aby żelatyna z galaretki dobrze się rozpuściła. Schłodzić i tężejącą już galaretkę przelać na wierzch ciasta.


Dziękuję, że tutaj jesteś!
Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o  tym przepisie lub o blogu.
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).
 Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło. Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty