WIŚNIOWA FANTAZJA
Nawet nie wiedziałam, ze to ciasto podbije tak dużo serc! Lekkie i przepyszne. Pracochłonne, ale warto trochę się pomęczyć.
Ciasto kruche:
125g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g cukru pudru
1 zimne jajko
1 łyżeczka soku z cytryny
80g zimnego masła
Składniki na roladę:
4 jaja
125g cukru
4 łyżki ciepłej wody
75g mąki
50g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem wiśniowy:
wiśnie z syropu w puszce lub z kompotu
150g kwaśnej śmietany 18% (z kubeczka)
150g cukru pudru
150ml syropu z wiśni
8 łyżeczek żelatyny
500g śmietanki kremówki (30%)
Galaretka:
reszta syropu z wiśni
1/2 szklanki wrzacej wody
1 galaretka wiśniowa
1 łyżka cukru
Ciasto kruche. Mąkę, proszek do
pieczenia oraz cukier puder wymieszać razem. Dodać jajko, sok z cytryny i
pokrojone i masło. Szybko zagnieść ciasto. Umieścić w tortownicy (ok. 25x25cm) i wstawić do
lodówki na 30 minut. Piec przez 15-18 min w 175oC.
Rolada. Białka ubić, dodać
cukier, żółtka oraz wodę. Dodać mąki oraz proszek do pieczenia. Piec 15min w
180oC. Upieczony biszkopt zwinąć w roladę.
Dżem
przełożyć do garnuszka, podgrzać, aby nabrał nieco luźniejszej konsystencji.
Biszkopt rozwinąć, rozsmarować na nim dżem i ponownie ciasno zwinąć w roladę.
Krem. Rozpuścić żelatynę.
Wiśnie odsączyć z syropu. Kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, następnie
dodać syrop z wiśni i wiśnie. Śmietankę 30% ubić. Połączyć z masą śmietanową i
wiśniami. Dodać żelatynę.
Na kruchym spodzie
rozsmarować krem śmietanowy. Roladę z dżemem pokroić na plastry o grubości ok.
1,5cm i ułożyć je na kremie ciasno jeden obok drugiego. Wstawić do lodówki.
Resztę syropu przelać
do garnuszka. Uzupełnić wodą do 350ml i zagotować. Zestawić z ognia, wsypać
galaretkę i cukier i dobrze wymieszać, aby żelatyna z galaretki dobrze się
rozpuściła. Schłodzić i tężejącą już galaretkę przelać na wierzch ciasta.
Dziękuję, że tutaj jesteś!
Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o tym przepisie lub o blogu.
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).
Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło. Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com
Wygląda bardzo pięknie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje! 😊
UsuńMogę prosić o dokładne składniki na roladę biszkoptową? Brak w przepisie ile czego potrzeba.
OdpowiedzUsuńJuz zaktualizowałam przepis.
Usuń