Panna Cotta z owocami

Panna Cotta zimowa, bo z mrożonymi owocami z własnego ogrodu. Lubię mieć w zamrażarce trochę owoców, które mogę wykorzystać nie w sezonie do deserów lub jako dodatek do śniadania. Panna Cotta to szybki deser, niewymagający dużego nakładu pracy, a jednocześnie smaczny i gustowny.  


Składniki:
250ml śmietanki 30%
250ml mleka
80g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżeczki żelatyny

Ponadto:
morwy lub jeżyny
maliny
borówki amerykańskie
granola
płatki kukurydziane


Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody. Odstawić do napęcznienia.

Mleko oraz śmietankę wlać do garnka, dodać cukry. Zagotować, lekko przestudzić. Dodać napęczniałą żelatynę, mieszać do momentu rozpuszczenia żelatyny. Odstawić do pół stężenia. 

Na dno szklanek wykładamy po 3 duże morwy lub jeżyny. Tężejącą Panna Cottę wykładamy po 5 łyżek na owoce. Posypuję granolą i płatkami kukurydzianymi, ponownie polewam Panna Cottą.  Wierzch dekoruję malinami, borówkami i jeżynami.

Smacznego.


Deserki robiłam w szklankach o pojemności 250ml. W sumie wyszło mi 6 sztuk.




Komentarze

Popularne posty