MARCINEK

Dziś przepis z regionu Podlasia a  mianowicie z Hajnówki. Chodź w oryginale przepisu ciasto to składa się z około 15 cienkich blatów to ja sobie nieco uprościłam robiąc deser 7 piętrowy. Według mnie smak ciasta jest bardzo dobry i wcale nie gorszy od oryginału. Dzięki mniejszej ilości placków smak cytrynowej śmietanki jest mocniej wyczuwalny i przez to bardziej orzeźwiający. Ciasto jest najsmaczniejsze kolejnego dnia!


Składniki na ciasto kruche:
500g mąki pszennej
50g cukru pudru
1/2 szklanki śmietany 18%
125g margaryny lub masła
2 łyżki domowego cukru z wanilią
1 żółtko
1 jajko
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Krem śmietankowy:
450ml śmietanki 30%
400ml śmietany 18%
50g cukru pudru
1-2 łyżki domowego cukru z wanilią
3 łyżki soku z cytryny lub więcej, jeśli chcemy, by kwaskowaty smak był bardziej wyczuwalny
czekolada deserowa do dekoracji




Ciasto: margarynę i jaja powinny być w temperaturze pokojowej. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać żółtko i jajo, kolejno większą część śmietany. Wszystkie składniki razem zmiksować. W pozostałej śmietanie rozpuścić sodę oczyszczoną, od razu dodać ją do masy, wymieszać.

Mąkę stopniowo przesiewać do masy, miksując lub zagniatając ręką, gdy ciasto jest już bardzo gęste. Jeśli ciasto jest za suche, można dodać troch więcej śmietany, powinno być dość zwarte, ale i elastyczne. Ciasto podzielić na sześć części, zafoliować i krótko schłodzić, każdy kawałek ciasta rozwałkować bardzo cienko (jak na makaron) na prostokąty o wymiarach ok 20x30cm, schłodzić. Piec w temperaturze około 190oC przez 5-6 minut do zrumienienia.

Masa śmietankowa: Śmietankę 30% i śmietanę 18% mocno schłodzić. Obie śmietany przełożyć do wysokiego naczynia, ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier i cukier waniliowy. Do masy dodać sok z cytryny, wymieszać delikatnie łyżką.

Każdy placek należy posmarować kremem. Wierzch posypujemy wiórkami czekoladowymi.

Domowy cukier z wanilią przygotowuję w następujący sposób: Do słoika wkładam laskę wanilii i zasypuję ją cukrem. Odstawiam na kilka dni, co jakiś czas wstrząsając, aby cukier się wymieszał z wanilią.

Dziękuję, że tutaj jesteś!
Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o  tym przepisie lub o blogu.
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).
 Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło. Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty