Krem z zielonego groszku i brokuła
Czy ja już
kiedyś mówiłam, że uwielbiam zupy? Najbardziej kremy. Lubię eksperymentować z
nowymi dodatkami. Tym razem groszek. Dlaczego? Bo zawsze go lubiłam, a nigdy
nie stanowił dodatku do zup w mojej kuchni. Dziś przepis wskakuje na bloga. Życzę
smacznego!
Składniki:
2 brokuły
400g zielonego groszku (mrożony lub z puszki)
3 marchewki
1 łyżka masła
1 duża cebula
4 ziemniaki
1 pietruszka
1/2 selera
1/2 pora
4 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
3 litry wody
2 udka z kurczaka lub korpus
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka kurkumy
pieprz
sól
sos sojowy do smaku
Do garnka wlać 3 litry wody, dodać marchewkę, pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie oraz udka z kurczaka. Ugotować bulion. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, brokuły i groszek. Gotować 15-20 minut do momentu, aż brokuły i ziemniaki zmiękną. Doprawić solą i pieprzem.
Całość zblendować na gładki krem. Doprawić kurkumą, papryką i pozostałymi przyprawami.
Przed podaniem udekorować pestkami i natką pietruszki.
Smacznego!
Dziękuję, że tutaj jesteś!
Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o
tym przepisie lub o blogu.
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba,
że kontekst rozmowy tego wymaga).
Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o
jego zdjęcie.
Fotografię opublikuję w komentarzach,
oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło. Wyślij je na adres
slodki.zakatek123@gmail.com
Komentarze
Prześlij komentarz