Galaretka z nóżek w jaju

Galaretki z nóżek w innej odsłonie. 
Będą ozdobą wielkanocnego stołu. 


Składniki:
1 golonka wieprzowa
1 nóżka wieprzowa
2 udka z kurczaka
5 marchewek
1 pietruszka
1/4 selera
1/2 pora
4 ziela angielskie
4 listki laurowe
pęczek natki pietruszki
1 płaska łyżka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
3 litry wody



Mięso należy oczyścić i zalać wodą. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotować na bardzo wolnym ogniu rzez ok 3 godziny. Po tym czasie dodać warzywa i gotować jeszcze 30 minut.

Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić przez gazę. Mięso oddzielić od kości, rozdrobnić. 

Aby powstały galaretki w wielkanocnym kształcie należy zrobić z jednej strony jaja dziurkę, wylać zawartość do osobnej miseczki. Skorupki dobrze wyparzyć. 

Do środka wrzucamy wszystkie rozdrobnione składniki, a następnie zalewamy wywarem. Gdy zastygną obieramy ze skorupki.

Smacznego!


Dziękuję, że tutaj jesteś!
Zostaw komentarz, napisz co sądzisz o  tym przepisie lub o blogu.
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).
 Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło. Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.




Komentarze

Popularne posty