Galaretka z nóżek w jaju
Galaretki z nóżek w innej odsłonie.
Będą ozdobą wielkanocnego stołu.
Składniki:
1 golonka wieprzowa
1 nóżka wieprzowa
2 udka z kurczaka
5 marchewek
1 pietruszka
1/4 selera
1/2 pora
4 ziela angielskie
4 listki laurowe
pęczek natki pietruszki
1 płaska łyżka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
3 litry wody
Mięso należy oczyścić i zalać wodą. Dodać listki laurowe,
ziele angielskie, pieprz i sól. Gotować na bardzo wolnym ogniu rzez ok 3
godziny. Po tym czasie dodać warzywa i gotować jeszcze 30 minut.
Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić przez gazę. Mięso
oddzielić od kości, rozdrobnić.
Aby powstały galaretki w wielkanocnym kształcie należy
zrobić z jednej strony jaja dziurkę, wylać zawartość do osobnej miseczki.
Skorupki dobrze wyparzyć.
Do środka wrzucamy wszystkie rozdrobnione składniki, a
następnie zalewamy wywarem. Gdy zastygną obieramy ze skorupki.
Smacznego!
Dziękuję, że tutaj jesteś!
Zostaw komentarz, napisz co sądzisz o tym przepisie
lub o blogu.Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).
Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło. Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Komentarze
Prześlij komentarz