Sernikowe ptysie

Parzone ciasto ptysiowe z kremem sernikowym. Przepis dla tych którzy lubią ciastka, ptysie i sernik na zimno. Niebanalne połączenie ulubionych smaków. W porze owocowej zachęcam do użycia ulubionych owoców. 


Składniki na ciasto parzone:
1 szklanka wody
125g masła
1 szklanka mąki pszennej
4 jaja

Składniki na masę serową:
1/2 kg twarogu trzykrotnie mielonego
1/2 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 jaja
¼ kostki masła
1 galaretka cytrynowa
1 szklanka mleka
2 łyżeczki żelatyny


Ciasto: W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Wystudzić.Ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki (ja używam Wilton M1).
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach (mocno rośnie).
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż.

Masa serowa: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance mleka.
Żelatynę zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy do napęcznienia.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i masłem na puszystą masę. Gdy wszystko się połączy dodajemy po łyżce twaróg i mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Dodajemy ubitą pianę z białek i wszystko delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę oraz rozpuszczoną żelatynę.

Przekrojone ptysie nadziewamy kremem twarogowym.


Smacznego!

Dziękuję, że tutaj jesteś!
Zostaw komentarz, napisz co sądzisz o  tym przepisie lub o blogu.
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).
 Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło. Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty