Rolada bezowa
Gdy zostanie nieco białek szkoda ich wyrzucać. Często robię torty bezowe, ale tym razem postanowiłam trochę zmienić koncepcję i przygotowałam roladę bezową. Jest słodka, ale krem i kwaśna konfitura to przełamują. Dlatego rolada jest idealnym pomysłem na zrobienie czegoś innego i niepowtarzalnego, czegoś, co zaskoczy naszych gości.
Składniki:
6 białek
330g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
Składniki na krem:
1 kostka masła
1 szklanka mleka
1/3 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
2 żółtka
1 łyżka żelatyny
konfitura z czarnej porzeczki
Smacznego.
Dziękuję, że tutaj jesteś!
Zostaw komentarz, napisz co sądzisz o tym przepisie
lub o blogu.
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).
Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło. Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).
Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło. Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
od dawna mam chęć na taką roladę bezową ale boję się że mi się połamie
OdpowiedzUsuńIzaa nic sie nie polamie. Śmiało mozesz taka zrobic ☺
Usuń