Rolada bezowa

Gdy zostanie nieco białek szkoda ich wyrzucać. Często robię torty bezowe, ale tym razem postanowiłam trochę zmienić koncepcję i przygotowałam roladę bezową. Jest słodka, ale krem i kwaśna konfitura to przełamują. Dlatego rolada jest idealnym pomysłem na zrobienie czegoś innego i niepowtarzalnego, czegoś, co zaskoczy naszych gości.


Składniki:
6 białek
330g drobnego cukru do wypieków
1  łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu

Składniki na krem:
1 kostka masła
1 szklanka mleka
1/3 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
2 żółtka
1 łyżka żelatyny

konfitura z czarnej porzeczki



  • Białka ubić na sztywną pianę. Dodając do nich stopniowo po 1 łyżce cukru. Pod koniec do masy bezowej dodać ocet i miksować jeszcze przez 3 minuty, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Piekarnik nastawić na temperaturę 130 st C z funkcją grzania góra-dół i piec ok 40 minut.
  • Ugotować budyń z 2 żółtkami w 1 szkl mleka i ostudzić. Masło utrzeć na puszysty krem, ciągle mieszając dodawać budyń. Na koniec dodać namoczoną i rozpuszczoną żelatynę.
  • Na upieczonym placku bezowym rozsmarować konfiturę z czarnej porzeczki, a na to nałożyć masę budyniową. Zwinąć roladę.

Smacznego.


Dziękuję, że tutaj jesteś!
Zostaw komentarz, napisz co sądzisz o  tym przepisie lub o blogu.
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).
 Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło. Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.

Komentarze

  1. od dawna mam chęć na taką roladę bezową ale boję się że mi się połamie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Izaa nic sie nie polamie. Śmiało mozesz taka zrobic ☺

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty