Bananowiec bez pieczenia
Dziś kolejne szybkie ciasto bez pieczenia z moimi ulubionymi bananami. Można użyć maślanych lub kakaowych herbatników, wedle upodobana. Ciasto jest bardzo proste, pyszne i pięknie się prezentuje.
Składniki:
5 paczek herbatników
6 bananów
sok z cytryny do pokropienia bananów, aby nie ciemniały
2 galaretki pomarańczowe
Składniki na krem:
750 ml mleka
1 cukier waniliowy
200g cukru
3 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
200g masła
Ciasto robię w formie 20x30cm.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną zalać częścią mleka, dodać żółtka, dokładnie wymieszać. Pozostałą część zagotować wraz z cukrami. Ugotować budyń. Wystudzić.
Masło utrzeć, dodać wystudzony budyń, dobrze ucierać na puszysty krem.
Banany obrać, zgnieść widelcem, pokropić sokiem z cytryny. Dodać do kremu budyniowego.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Ciastka układamy na papierze, wykładamy 1/3 masy. Przykryć kolejną warstwą herbatników i masą. Całość przykryć pozostałą częścią ciastek na którą wykładamy trzecią warstwę masy. Banany kroimy w plastry, kropimy sokiem z cytryny i układamy na wierzchniej warstwie kremu.
Galaretki rozpuścić w 750ml wody. Gdy galaretka zacznie tężeć wyłożyć ją na owoce.
Ciasto wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
Dziękuję, że tutaj jesteś!
Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o tym przepisie
lub o blogu.
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).
Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło. Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).
Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło. Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com
Komentarze
Prześlij komentarz