Tort makowy z brzoskwiniami

Ten tort robiłam już wiele razy. Dlatego przedstawiam Wam różne wariacje dekoracji. Jedno z ulubionych ciast mojej mamy, stąd taka częstotliwość robienia. Idealne na urodziny, święta lub do weekendowej kawy. Zachęcam do spróbowania.


Składniki na biszkopt (średnica 26cm):
5 jaj
200g maku
150g cukru pudru
125g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat migdałowy

Składniki na warstwę brzoskwiniową:
1 puszka brzoskwiń w syropie
2 galaretki brzoskwiniowe 

Składniki na warstwę śmietankową:
750ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki zimnej wody

Poncz:
2 szklanki wody
3 łyżki cukru
zapach migdałowy

Składniki na dekorację:
3 brzoskwinie
500 ml śmietany
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
100g maku


Biszkopt: Maki i proszek do pieczenia należy przesiać i wymieszać z makiem. Białka ubić, dodać cukier puder. Ubijając dodać aromat migdałowy i żółtka. Wsypać suche składniki, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy. Piec 45 minut w 180st C (do suchego patyczka). Biszkopt po wystudzeniu kroimy na 3 placki.

Warstwa brzoskwiniowa: Sok z brzoskwiń przelać do garnka. Brzoskwinie pokroić w  kostkę (odłożyć 3 brzoskwinie do dekoracji). Obie galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Sok z brzoskwiń podgrzać, wymieszać z galaretką i owocami. Odstawić do pół stężenia.

Warstwa śmietankowa: Żelatynę zalać zimną wodą. Zostawić do napęcznienia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem, na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy. 

Poncz: cukier zalewamy przegotowaną gorącą wodą, dodajemy kilka kropel zapachu migdałowego.


Śmietana do dekoracji: Przygotowujemy w ten sam sposób, co śmietanę do przełożenia tortu.



Każdy blat biszkoptu nasączamy ponczem. Na dwa placki wykładamy po połowie tężejącej galaretki z owocami. Na warstwę brzoskwiniową wykładamy bitą śmietanę Składamy  piętnujemy tort. Na wierzchu i po bokach smarujemy bitą śmietaną. Boki tortu obsypujemy makiem. Górę dekorujemy śmietaną i brzoskwiniami, które smarujemy tężejącą galaretką, aby nie wyschły.


Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty