Murzynek z bitą śmietaną

Jak mocno jestem fanką ciast czekoladowych, tak samo mocno uwielbiam ciasta przekładane masa lub kremem. Zdecydowanie wolę takie niż "suche". Tym razem nie miałam zbyt wiele czasu na przygotowanie deseru więc zrobiłam klasycznego murzynka z bitą śmietaną, polewą kakaową i posypką z płatków migdałowych. Klasyk sam w sobie. 


Składniki na biszkopt kakaowy:
1 ½ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
250g masła lub margaryny
2 łyżki kakao
¼ szklaki wody
3 jaja
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki


Składniki na warstwę śmietankową:
500ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki zimnej wody


Biszkopt: Wodę, cukry, masło i kakao umieścić w żaroodpornym naczyniu, doprowadzić do wrzenia. Wystudzić. Odlewamy pół szklanki, aby polać nią wierzch ciasta.

Białka ubić na sztywną pianę. Do kakaowego sosu dodajemy pojedynczo żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białka, mieszamy delikatnie.

Przelewamy do kwadratowej formy (ok 25cm) pieczemy 50 minut w 180oC. Po wystygnięciu ciasto dzielimy na dwa placki.


Warstwa śmietankowa: Żelatynę zalać zimną wodą. Zostawić do napęcznienia.

Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem, na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy. 

Śmietankę wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugą częścią. Wierzch smarujemy polewą, posypujemy płatkami migdałowymi. 
Smacznego!


Dziękuję, że tutaj jesteś!
Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o  tym przepisie lub o blogu.
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).
 Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło. Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com

Komentarze

Popularne posty