Karmelowy przekładaniec


Miodowe płaty, przełożone budyniem i masą kajmakową. Zwieńczone orzechami.




Składniki na ciasto:
60 dag mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 jaja
2 żółtka
200g masła
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
1 cukier waniliowy

Składniki na krem:
2 opakowania budyniu waniliowego
500ml mleka
4 łyżki cukru
50g masła
puszka masy kajmakowej

Mąkę wymieszać z sodą, posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść na gładki ciasto. Podzielić na 3 części. Piekarnik nagrzać do 170 st C. Piec każdy płat osobno około 8-12 minut. Forma to ok 20x30cm.

Budynie ugotować zgodnie i instrukcją na opakowaniu. Do gorącego dodać masło. Jeszcze ciepłym kremem przełożyć pierwszy upieczony blat. Do pozostałej części kremu dodać kajmak. Przełożyć nim kolejne warstwy ciasta. Wierzch posypać orzechami. 

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty