Świąteczny sernik cytrynowy
W święta nie może zabraknąć sernika. Delikatny, cytrynowy z kruszonką. Idealnie płaski, wilgotny i nie opada
Składniki na ciasto:
1½ szklanki mąki krupczatki,
½ szklanki cukru,
1 żółtko,
125g margaryny,
2 łyżki gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na masę twarogową:
1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
½ szklanki śmietany 30%
2 duże gęste jogurty naturalne
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
2 budynie
1 cytryna
6 jaj
Ciasto posiekać nożem do uzyskania kruszonki. Schłodzić przez 1 godz.
Twaróg, jogurty, śmietankę i cukier umieścić w misie i dokładnie wymieszać na gładką, jednolitą masę. Dodać startą skórkę z 1 cytryny oraz wyciśnięty sok. Cały czas miksować na najwolniejszych obrotach. Następnie dodajemy budynie i dalej bardzo delikatnie ucieramy, tak, aby nie napowietrzyć masy. Gdy wszystkie składniki będą wymieszane dodajemy po 1 jaju.
Dno blaszki (25x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować 2/3 kruszonki. Zapiec w 180oC na złoty kolor. Na to wyłożyć masę serową i zetrzeć pozostałą część ciasta.Piec ok. 60 min w 160oC. Studzić w uchylonym piekarniku.
Smacznego!
Dziękuję, że tutaj jesteś!
Zostaw komentarz, napisz co sądzisz o tym przepisie
lub o blogu.
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).
Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło. Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).
Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło. Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Czy zamiast śmietanki 30% mogę dać 36%??
OdpowiedzUsuńTak, moze byc 36%.
Usuń