Śledź w śmietanie, jabłkiem i cebulą
Pyszne nietypowe śledzie w śmietanie ze słodkim dodatkiem jabłek. Od wielu lat je robimy na wigilijny stół i nie tylko. Mój przepis jest ekspresowy. Dzięki temu w kilka minut można przygotować ekspresową przekąskę.
Ilość śmietany można dobrać wedle własnych upodobań.
Składniki:
5 podwójnych marynowanych lub solonych płatów śledziowych
2 duże jabłka
1 cebula
200g śmietany 12 lub 18%
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
Śledzie należy pokroić w dzwonki.
Majonez mieszamy razem ze śmietaną, solą i pieprzem. Jabłka i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Aby owoce nie ciemniały szybko wrzucamy je do sosu śmietanowego. Doprawiamy do maku i wykładamy na śledzie. Całość posypałam nasionami chia.
Smacznego!
Dziękuję, że tutaj jesteś!
Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o tym przepisie
lub o blogu.
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).
Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło. Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).
Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło. Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com
Pyszny :-)
OdpowiedzUsuń