Rurki z kremem czekoladowym
Pyszne rurki z czekoladowym kremem. Idealne na dziecięce imprezy. Ozdobione kolorowymi, czekoladowymi cukierkami. Cieszą oko i podniebienie.
Składniki na ciasto:
250 g masła
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
Składniki na krem czekoladowy:
650ml mleka
80g mąki pszennej
3 łyżki cukru
100g czekolady deserowej
1 łyżka kakao
170g masła lub margaryny
100g cukru pudru
Wykonanie ciasta:Mąkę, masło i śmietanę szybko wyrobić i owinąć folią. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Ja czasami ciasto zagniatam dzień wcześniej.
Całość ciasta podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na duży kwadratowy placek o grubości ok 3mm. Wyciąć radełkiem długie paski, które nawijamy na metalowe rurki. Wierzch ciasta smarujemy białkiem i posypujemy niewielką ilością cukru.
Piec w temp 180oC przez ok 15-20 minut do momentu zezłocena.
Krem: W 100 ml mleka wymieszać mąkę. Resztę wraz z czekoladą i cukrem zagotować. Wlać miksturę i ugotować budyń.
Margarynę lub masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo przestudzony budyń.
Nadziać rurki. Ozdobić kolorowymi cukierkami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz