Ptysie ze śmietaną w czekoladzie

Kolejna odsłona ptysi. Tym razem z kremem śmietanowym, z polewą czekoladową i dużą ilością kolorowych cukiereczków. Porcja słodyczy nie tylko dla tych najmłodszych


Składniki na ciasto parzone:
1 szklanka wody
125g masła
1 szklanka mąki pszennej
4 jaja

Składniki na krem śmietankowy:
1l śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru


Ciasto: W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Wystudzić.Ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki (ja używam Wilton M1).Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach (mocno rośnie).
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż.


Krem: Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masą nadziewamy ptysie.

Smacznego!


Dziękuję, że tutaj jesteś!
Zostaw komentarz, napisz co sądzisz o  tym przepisie lub o blogu.
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).
 Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło. Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty