niebiańskie cappuccino

Świąteczne niebiańskie cappuccino. Bardzo delikatny kakaowy biszkopt, nasączony kawą, przełożony kremem budyniowym, zwieńczony delikatną, puszystą pianką. Tego ciasta nie może zabraknąć na świątecznym stole. 


Składniki na biszkopt:
¾ szklanki cukru
½ szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy 
4 łyżki kakao
4 jaja

Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
200g masła
½ l mleka

Kawowa pianka:
2 szklanki mleka
1 opakowanie ulubionego cappuccino
2 śnieżki
5 łyżeczek żelatyny
3/4 szklanki zimnej wody
1 czekolada deserowa



Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę, w trakcie ubijania dodawać partiami cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać. Piec ok. 50 min w średnio nagrzanym piekarniku. 

Krem budyniowy: Budynie ugotować w ½ l mleka. Wystudzić. Kostkę masła miksować na puszystą masę, dodać budyń. Masę wyłożyć na połowę wystudzonego biszkoptu. 

Kawowa pianka: Mleko zagotować, rozpuścić w nim kawę, wystudzić. (odlać ½ szklanki kawy, dopełnić szklankę mlekiem. Tym nasączyć biszkopty). Do wystudzonej kawy dodać dwie śnieżki, miksować na puszysty krem. Napęczniałą żelatynę należy rozpuścić. Wlać do kremu. Masę kawową wylać na drugą część biszkoptu. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią ciasto.


Komentarze

  1. Ciasto fantastyczne! Jesteśmy ciekawi czy równie świetnie by wyszło, zaparzając kawę klasycznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że warto spróbować, a ciasto z pewnością byłoby równie smacze 😊

      Usuń
  2. Ciasto wygląda super😀chyba się skusze i zrobię na święta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A chciałam zapytać czy do ciasta jest potrzebna tylko maka ziemniaczana??

      Usuń
    2. Tak, tylko maka ziemniaczana. Dzieki temu biszkopt jest bardzo delikatny.

      Usuń
  3. Ok😀dziękuje za odpowiedź 😀😀 a cappuccino to opakowanie 130 g??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam całej dużej paczki. Zazwyczaj ważą 110-130g.

      Usuń
    2. 😀😀dziękuje przepis już wpisany w zeszyt a jutro się biorę za robote 😁 pozdrawiam

      Usuń
    3. Czekam na opinię jak ciasto smakowało ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty