niebiańskie cappuccino
Świąteczne niebiańskie cappuccino. Bardzo delikatny kakaowy biszkopt, nasączony kawą, przełożony kremem budyniowym, zwieńczony delikatną, puszystą pianką. Tego ciasta nie może zabraknąć na świątecznym stole.
Składniki na biszkopt:
¾ szklanki cukru
½ szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
1 cukier waniliowy
4 łyżki kakao
4 jaja
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
200g masła
½ l mleka
Kawowa pianka:
2 szklanki mleka
1 opakowanie ulubionego cappuccino
2 śnieżki
5 łyżeczek żelatyny
3/4 szklanki zimnej wody
1 czekolada deserowa
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę, w
trakcie ubijania dodawać partiami cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać. Piec ok. 50 min w średnio nagrzanym piekarniku.
Krem budyniowy: Budynie ugotować w ½ l mleka. Wystudzić. Kostkę masła miksować na
puszystą masę, dodać budyń. Masę wyłożyć na połowę wystudzonego biszkoptu.
Kawowa pianka: Mleko zagotować, rozpuścić
w nim kawę, wystudzić. (odlać ½ szklanki kawy, dopełnić szklankę mlekiem. Tym nasączyć biszkopty). Do wystudzonej kawy dodać dwie śnieżki, miksować na puszysty krem. Napęczniałą żelatynę należy rozpuścić. Wlać do kremu. Masę
kawową wylać na drugą część biszkoptu. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią
ciasto.
Ciasto fantastyczne! Jesteśmy ciekawi czy równie świetnie by wyszło, zaparzając kawę klasycznie
OdpowiedzUsuńMyślę, że warto spróbować, a ciasto z pewnością byłoby równie smacze 😊
UsuńCiasto wygląda super😀chyba się skusze i zrobię na święta.
OdpowiedzUsuńA chciałam zapytać czy do ciasta jest potrzebna tylko maka ziemniaczana??
UsuńTak, tylko maka ziemniaczana. Dzieki temu biszkopt jest bardzo delikatny.
UsuńOk😀dziękuje za odpowiedź 😀😀 a cappuccino to opakowanie 130 g??
OdpowiedzUsuńJa używam całej dużej paczki. Zazwyczaj ważą 110-130g.
Usuń😀😀dziękuje przepis już wpisany w zeszyt a jutro się biorę za robote 😁 pozdrawiam
UsuńCzekam na opinię jak ciasto smakowało ;)
UsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń