drożdżowe zawijańce
Drożdżowe bułeczki z twarogiem w każdym wydaniu są pyszne. Ciężko jest im się oprzeć.
Składniki na ciasto drożdżowe:
100g drożdży
150 ml ciepłego mleka
100 g cukru
¼ łyżeczki soli
2 jaja
400g mąki pszennej
200g chlebowej mąki pełnoziarnistej
50 g masła
Składniki na masę twarogową:
400g twarogu
1 cuier waniliowy
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki miękkiego masła
1 żółtko
Składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
sok z 1 cytryny
Drożdże, cukier i ciepłe mleko dokładnie wymieszać. Odstawić i przykryć ściereczką do wyrośnięcia.
Mąkę, roztopione masło, jaja i sól oraz drożdże umieścić w misie i wyrobić ciasto. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
Twaróg mielimy przez maszynkę do mięsa, łączymy z pozostałymi składnikami.
Gdy ciasto wyraźnie zwiększy swoją objętość należy je rozwałkować na prostokątny placek o wymiarach ok 30x60cm.
Cały płat równomiernie smarujemy masa twarogową. 1/3 ciasta zaginamy do środka, a następnie przykrywamy kolejną 1/3 wolną warstwą ciasta. Powstały długi, wąski prostokąt dzielimy ostrym nożem na 12 części. Każdą część skręcamy w połowie długości. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180st C.
Jeszcze ciepłe bułeczki polewamy lukrem.
Smacznego!
Dziękuję, że tutaj jesteś!
Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o tym przepisie
lub o blogu.
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).
Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło. Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).
Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło. Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com
Komentarze
Prześlij komentarz