Zupa z czerwonej soczewicy

Okres jesienno - zimowy  to najlepsza pora na zupy. Dlatego codziennie eksperymentuje i wymyślam coś nowego, rozgrzewającego. Tym razem wymyśliłam sobie zupę z dodatkiem czerwonej soczewicy, którą tak bardzo lubię.


Składniki na bulion:
2 marchewki
1 cebula
1 pietruszka
0,5 selera
pęczek natki pietruszki
3 liście laurowe
5 ziarenka ziela angielskiego
2 litry wody
2 udka z kurczaka

Ponadto:
1,5 szklanki suchej czerwonej soczewicy
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki oliwy z oliwek
5 niewielkich ziemniaków
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry 
1 łyżeczka imbiru
1,5 łyżeczki słodkiej papryki
natka pietruszki
pieprz, sól,
sos sojowy do smaku
100g gęstej śmietanki 12 lub 18%


Do garnka wlać 2l wody, dodać marchewkę, selera, pietruszkę, natkę, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie oraz udka z kurczaka. Gotować bulion przez ok 3 godziny. Po tym czasie całość przelać przez sito. 

Soczewicę namoczyć w 3 szklankach zimnej wody przez ok 2 godziny.

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Smażymy w garnku. Zalać bulionem. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz odsączoną soczewicę. Całość gotować przez ok 20 minut, aż zmieniki i soczewica zmiękną. 

Zupę przyprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym, kurkumą, curry, papryką, imbirem oraz pozostałymi przyprawami.

Zupę odstawić z ognia, dodać zahartowaną śmietankę i posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojoną w kostkę jedną marchewkę z bulionu. 


Smacznego.


Dziękuję, że tutaj jesteś!
Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o  tym przepisie lub o blogu.
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).
 Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło. Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com

Większość moich zupy serwuję w miseczkach firmy Ambition.
Mają idealną pojemność, a każda zupa pięknie się w nich prezentuje.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty