Rurki z kremem śmietankwym

Chodź są bardzo pracochłonne to kremowy i delikatny smak wynagradza ciężką pracę. Nadziewane bitą śmietaną. Rozpływają się w ustach, a na jednej się nie kończy.


Składniki na rurki:
500g mąki pszennej
250g margaryny
250g gęstej śmietany 18%
szczypta soli

Składniki na krem śmietankowy:
1l śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru


Ciasto na rurki: Z podanych składników otrzymamy ok 60 rurek.

Mąkę, sól, margarynę i śmietanę szybko wyrobić i owinąć folią. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Ja czasami ciasto zagniatam dzień wcześniej.

Całość ciasta podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na duży kwadratowy placek o grubości ok 3mm. Wyciąć radełkiem długie paski, które nawijamy na metalowe rurki. Wierzch ciasta smarujemy białkiem i posypujemy niewielką ilością cukru.

Piec w temp 180oC przez ok 15-20 minut do momentu zezłocena.


Krem: Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masą nadziewamy rurki.


Smacznego!

Dziękuję, że tutaj jesteś!
Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o  tym przepisie lub o blogu.
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).
 Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło. Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com

Komentarze

  1. ja też bardzo lubię; fajny pomysł na krem, muszę z takim też zrobić

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty