Faszerowany schab wolno pieczony zawijany w boczku

Oto najlepszy faszerowany schab wolno pieczony zawijany w boczku. Dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze schab nie jest suchy jak wiór. Każdy lubi soczyste mięso z pysznym słodko- kwaśnym farszem z serem i owocami.  



Składniki:
1 kg schabu
15 plastrów wędzonego boczku

Składniki na marynatę:
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki pieprzu
2 kulki jałowca
2 liście laurowe
1-1,5 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na farsz:
garść suszonej żurawiny
garść suszonych śliwek
garść tartego żółtego sera


Do pieczenia idealnie sie sprawdza ceramiczna brytfanna Ambition, którą dostalam od mojej tesciowej.

Marynata: Mięso dokładnie natrzeć i wymasować mieszanką przypraw. Ponakłuwać wykałaczką, aby przyprawy wszędzie dotarły. Włożyć do worka. Zostawić w chłodnym miejscu na ok 24godziny.

Farsz: Suszone śliwki kroimy na pół. Łączymy z żurawiną oraz tartym żółtym serem. Całość mieszamy.

Pieczenie: W  środku schabu robimy nakłucie nożem. W dziurkę napychamy farsz. Zawijamy w plastry boczku. jeśli jest taka potrzeba zawijamy nitką. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130-150 st C (grzanie góra - dół) pieczemy przez ok 2 godziny do momentu uzyskania wewnętrznej temperatury mięsa 65 st C. Gdy schab jest już upieczony, wyjmujemy go z piekarnika i odstawiamy na ok 15-20 minut, aby mięso mogło odpocząć, a sok z mięsa nie wypłynął.

Smacznego.

Dziękuję, że tutaj jesteś!
Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o  tym przepisie lub o blogu.
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).
 Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło. Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com

Komentarze

Popularne posty