Biszkopt z kremem kokosowym

Ciasto kokosowe obowiązkowe na wszystkie specjalne okazje. Między innymi na zimowy, świąteczny stół. Biała, delikatna, kokosowa masa jest jak śnieżny puch. 



Składniki na biszkopt :
6 dużych jaj
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu

Składniki na krem kokosowy:
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru
2 żółtka
50g masła
500ml mleka

250ml śmietanki 30%
2 łyżeczki żelatyny

150g wiórek kokosowych

Składniki na poncz:
1,5 szklanki wrzątku
3 łyżki cukru
50ml amaretto 

Biszkopt: Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po trochu przesianą mąkę. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 1 minutę. Dodajemy do masy ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na blaszkę (20x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 160oC piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 2 blaty. Każdy z nich nasączamy ponczem.

Poncz: cukier zalewamy przegotowaną wodą, studzimy. Doprawiamy do smaku amartto. Jeśli ktoś woli, poncz można zastąpić likierem kokosowym lub malbu.

Krem kokosowy: w 0,5 szklanki rozrobić budyń, makę ziemniaczaną oraz żółtka. Pozostałą część mleka zagotować razem z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Do gotującego mleka dodać rozprowadzoną mieszaninę. Ugotować budyń, przykrywamy folią spożywczą (aby zapobiec powstaniu kożucha). Wystudzić.

Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody. Śmietankę ubić na puszystą. Żelatynę roztopić. Mikser ustawić na najwolniejsze obroty, szybkim ruchem wlać ciepłą żelatynę. Dokładnie wymieszać, a następnie na krótką chwilę zwiększyć obroty.

Wystudzony budyń chwilę miksować. Małymi porcjami dodawać ubitą śmietanę. Miser musi być ustawiony na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe (zostawiamy ok 50g aby posypać wierzch ciasta.
Przekrojony na pół biszkopt nasączamy ponczem. Wykładamy 2/3 masy kokosowej. Przykrywamy drugą połową biszkoptu (ja zawsze kładę częścią przypieczoną do dołu), nasączamy, wykładamy pozostałą część kremu i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki.
Smacznego.


Dziękuję, że tutaj jesteś!
Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o  tym przepisie lub o blogu.
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).
 Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło. Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com
Ciasto zaserwowałam na eleganckich talerzykach Valenica marki Ambition.


Komentarze

Popularne posty