SERNIK Z BRZOSKWINIAMI
Serniki to ostatnio moje ulubione desery.
Sernik na kruchym cieście z kruchą warstwą na wierzchu. W części serowej soczyste brzoskwinie. Bez wątpienia jest to klasyk wśród serników. Bardzo polecam!
Kruche ciasto:
3 szklanki mąki
1 margaryna
3 łyżeczki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
Masa
serowa:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 całe jaja
1 kostka masła
2 budynie (bez cukru)
Ponadto:
1 puszka brzoskwiń
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, włożyć do lodówki na godzinę.
Twaróg wraz z cukrami oraz miękkim masłem umieścić w misie, wymieszać na gładką masę do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać 2 całe jaja, miksować na najwolniejszych obrotach. Następnie dodajemy dwa budynie i dalej bardzo delikatnie ucieramy, tak, aby nie napowietrzyć masy.
½ ciasta zetrzeć na tarce na dno blachy. Zapiec. Na to położyć
masę serową, brzoskwinie, a na wierzch drugą część ciasta. Piec 50 min w 180oC i ostatnie 10 min w 150oC.
Smacznego!
Dziękuję, że tutaj jesteś!
Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o tym przepisie
lub o blogu.
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).
Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).
Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com
Witam na jaki wymiar blachy podany jest ten serownik?
OdpowiedzUsuńblaszka kwadratowa o boku 25cm.
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
Usuń