Rolada makowa

Delikatna, puszysta, śmietankowa. Z ulubionymi owocami w środku. Z malinami lub z brzoskwinią. Kradnie podniebienia wszystkich smakoszy słodyczy.


Składniki:
5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczena
1 szklanka maku

500ml śmietanki 30%
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki żelatyny
maliny lub brzoskwinie z syropu



  • Jaja ubić wraz z cukrem na puszystą pianę. Powoli dodawać mąkę oraz proszek do pieczenia, na koniec dodać mak. Piec 15 minut w 160 st C. Jeszcze gorącą roladę zawinąć w ściereczkę i pozostawić do wystygnięcia.
  • Śmietankę ubić wraz z cukrem waniliowym. Dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać.
  • Pozostawić jedną łyżkę ubitej śmietany do dekoracji rolady.
  • Na roladę wyłożyć śmietanę i równomiernie rozsmarować. Na środku ułożyć pasek malin lub brzoskwiń, a następnie zwinąć. Na wierzchu rozsmarować śmietanę i posypać makiem.


Smacznego.


Dziękuję, że tutaj jesteś!
Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o  tym przepisie lub o blogu.
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).
 Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com

Komentarze

Popularne posty