pasztet z czerwonej soczewicy
Czasami warto
ograniczyć jedzenie mięsa. Mąż uwielbia wszelkiej maści pasztety. Dlatego
znalazłam alternatywę. Do zrobienia pasztetu użyłam czerwonej soczewicy oraz
warzyw. Struktura pasztetu jest delikatna, dzięki czemu pasztet wychodzi
przepyszny. Jeśli ktoś lubi może użyć zielonej lub innej ulubionej
soczewicy.
Znakomicie zastąpił pasztet mięsny. Polecam spróbować ;)
Składniki:
1,5 szklanki czerwonej soczewicy
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 duża marchew
1 liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego
1 pietruszka
kawałek selera
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki oliwy z oliwek
3 jaja
1/4 szklanki bułki tartej
Soczewicę należny namoczyć w wodzie przez ok 2 godziny.
Warzywa obrać, włożyć do garnka wraz z przyprawami. Gdy lekko zmiękną dodać soczewicę. Całość posolić i ugotować do miękkości. Wystudzić.
Całość zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jaja, oliwę z oliwek, koncentrat pomidorowy i bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do foremki keksowej. Piec ok 40 minut w 180st C.
Dziękuję, że tutaj jesteś!
Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o tym przepisie
lub o blogu.
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).
Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).
Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com
Komentarze
Prześlij komentarz