Lemon curd
Zawsze chciałam spróbować lemon curd. Okazał się najsmaczniejszym cytrynowym kremem na bazie jaj i cytryny jaki jadłam. Idealny jako dodatek do deserów, kremów i kruchych babeczek.
Składniki:
2 żółtka
2 duże jaja
sok i otarta skórka z 2 cytryn
160g cukru
80g masła
Cytrynę sparzyć we wrzątku. Skórkę otrzeć na tarce o drobnych oczkach.
W garnku roztrzepać jaja i cukier po uzyskania jednolitej gładkiej masy bez kryształków cukru. Dodać masło i sok z cytryny. Gotować do momentu zgęstnienia kremu. Na koniec krem przetrzeć przez sitko w celu usunięcia grudek.
Przelać do wyparzonego słoika. Można przechowywać do 2 tygodni.
Dziękuję, że tutaj jesteś!
Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o tym przepisie
lub o blogu.
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).
Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).
Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com
Komentarze
Prześlij komentarz