Panna Cotta z musem malinowym i granolą
Pyszny włoski deser. Delikatny z lekką nutą malin i chrupiącej granoli. Całość tworzy pyszny deser.
Składniki:
250ml śmietanki 30%
250ml mleka
80g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżeczki żelatyny
Składniki na mus malinowy:
250g świeżych lub mrożonych malin
1,4 szklanki wody
21 łyżka cukru
0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszana w 3 łyżkach wody
1 galaretka malinowa rozpuszczona w 2/3 szklanki wrzątku
Ponadto:
granola
liście mięty
Ponadto:
granola
liście mięty
Panna Cotta: Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody. Odstawić do napęcznienia.
Mleko oraz śmietankę wlać do garnka, dodać cukry. Zagotować, lekko przestudzić. Dodać napęczniałą żelatynę, mieszać do momentu rozpuszczenia żelatyny. Odstawić do pół stężenia.
Warstwa malinowa: Maliny gotujemy z wodą przez ok 15 minut. Następnie do gotujących owoców wsypujemy cukier. Gotujemy i mieszamy 5 minut. Kolejno dolewamy rozmieszaną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia dodajemy rozpuszczoną galaretkę. Odstawiamy do pół stężenia.
Na dno naczynek wsypujemy po łyżeczce granoli. Wykładamy warstwę Panna Cotty. Wstawiamy do lodówki, aby stężało. Na wierzch wykładamy maliny. Dekorujemy listkami mięty.
Dziękuję, że tutaj jesteś!
Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o tym przepisie
lub o blogu.
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).
Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).
Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com
Komentarze
Prześlij komentarz