MALINOWA CHMURKA

Latem jest tak dużo świeżych owoców, że aż grzech ich nie zjadać. Moimi ulubionymi są jednak maliny dlatego postanowiłam użyć ich do ciasta, które jest orzeźwiające w sam raz na ciepłe dni. Kruchy spód, ogromna ilość malin, galaretka, bita śmietana oraz chrupiąca beza. Idealne połączenie.


Składniki na ciasto kruche:
150g mąki 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g masła
30g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 żółtka

Składniki na bezę:
3 białka
140g cukru
szczypta soli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Składniki na warstwę malinową:
3 malinowe galaretki
3,5 szklanki wrzątku
600g świeżych lub mrożonych malin

Składniki na krem śmietankowy:
250g serka mascarpone
500ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru


Kruchy spód: Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder oraz żółtka zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim formę (ok. 20x30cm) i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20minut w temperaturze 180ºC do zarumienienia.

Beza: Białka z solą ubić na puszystą pianę. Ciągle miksując porcjami dodawać cukier, do otrzymania gęstej, lśniącej piany. Kolejno dodać mąkę ziemniaczaną. Ubitą pianę wyłożyć na pergamin o takich samych wymiarach co kruchy blat. Bezę piec przez 40 minut w 130ºC. Upieczoną wyjąć z piekarnika. Wystudzić. Można ją upiec dzień wcześniej, przykrywając na noc ściereczką.

Warstwa malinowa: 3 galaretki należy rozpuścić w 3,5 szklanki wrzątku. Zostawić do lekkiego stężenia, połączyć z malinami. Całość wyłożyć na kruche ciasto, schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcie. 

Wykonanie kremu: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu.
Ciasto wyjąć z lodówki, na warstwę galaretki wyłożyć krem śmietankowy. Na wierzch wyłożyć  bezę. Chłodzić kilka godzin w lodowce.


Dziękuję, że tutaj jesteś!
Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o  tym przepisie lub o blogu.
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).
 Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com


Komentarze

Popularne posty