KLASYCZNA SZAROTKA
Klasyczna szarlotka zawsze wychodzi najlepiej. Przepis wielopokoleniowy w moim domu.
Składniki:
3 szkl mąki
krupczatki
5 łyżek cukru
kostka margaryny
5 jaj
2 opakowania jasnego budyniu
cukier waniliowy
3 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
75dag jabłek
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i margarynę posiekać
nożem. Dodać 5 żółtek i śmietanę. Zagnieść ciasto.
1/3 części ciasta włożyć do
lodówki, resztę rozwałkować. Zapiec.
Na cieście rozłożyć starte jabłka.
Ubić
pianę z cukrem na koniec dodać budyń. Wyłożyć na jabłka. Zetrzeć resztę pokruszonego
ciasta. Piec ok. 1godz w 180oC.
Smacznego!
Dziękuję, że tutaj jesteś!
Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o tym przepisie
lub o blogu.
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).
Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).
Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com
Ja też mam przepis podobny i zawsze się sprawdza tylko zamiast budyniu kisiel
OdpowiedzUsuń