ZUPA BROKUŁOWA
Szybka w przygotowaniu zupa krem brokułowa z prażoną cebulką i pestkami lub z ulubionymi dodatkami. Nie trzeba dokładnie siekać warzyw do zupy, bo i tak zupa zostanie zblendowana więc trafi do niej całe dobro z warzyw. Syci i smakuje wybornie! Na szybko też może być smacznie!
Składniki:
2 brokuły
1 marchewka
1 łyżka masła
1 cebula
1 pietruszka
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
3 ziemniak
2 litry wody
2 udka z kurczaka lub korpus
100g gęstej śmietanki 12 lub 18%
3 łyżki mąki pszennej
pieprz, sól, sos sojowy do smaku
Prażona cebukla:
1 duża cebula
1/2 łyżeczki soli
mąka
oliwa z oliwek do smażenia
Masło roztopić na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Podsmażyć ok 5 minut.
Do garnka wlać 2l wody, dodać marchewkę, pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie oraz udka z kurczaka. Ugotować bulion. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, brokuły oraz podsmażoną cebulkę. Gotować 15-20 minut, aż do momentu aż brokuły i ziemniaki zmiękną. Doprawić solą i pieprze.
Całość zblendować na gładki krem.
Śmietankę połączyć z mąką, dodać jeszcze gorącą zupę, wymieszać. Całość przelać do garnka z zupą, doprowadzić do wrzenia, aby zagęścić zupę.
Cebulę kroimy w grubą kostkę, posypujemy solą, odstawiamy na ok. godzinę. Posypujemy 1 łyżką mąki, dokładnie mieszamy. W międzyczasie rozgrzewamy oliwę na patelni.
Przed samym smażeniem dodajemy kolejne 2 łyżki mąki, potrząsamy, aby cala cebulka była w mące.
Smażymy na rozgrzanej oliwie na średnim płomieniu, aż cebulka będzie złota.
Wykładamy na ręcznik papierowy.
Przed podaniem udekorować prażoną cebulką, pestkami i natką pietruszki.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz