TĘCZOWA GALARETKA
Wykonanie tęczowej galaretki jest banalnie proste i nie wymaga dużo pracy.
Idealne na ciepłe i chłodne dni. Uwielbiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Polecam wszystkim którzy lubią kolorowe desery.
Składniki:
3 jogurty naturalne (po 400g)
1 szklanka cukru
4 łyżki żelatyny
0,5 szklanki wody
4 dowolne galaretki
Okrągłą formę o wymiarach 26cm wyłożyć folią spożywczą.
Galaretki rozpuszczamy w osobnych naczyniach każdą w 300 ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Odstawić na kilka minut do napęcznienia.
Jogurty naturalne łączymy z cukrem i mieszamy do rozpuszczenia kryształków. Żelatynę podgrzewamy i dodajemy do masy. Dokładnie mieszamy.
Pierwszą warstwę masy jogurtowej wylewamy na dno formy. Wstawiamy do lodówki na kilka minut w celu zastygnięcia. Wylewamy tężejącą galaretkę, chłodzimy. I tak kolejne warstwy wylewamy dopiero po zastygnięciu poprzedniej. Chłodzimy.
Gdy całość dobrze stężeje wyjmujemy z formy.
Smacznego.
Dziękuję, że tutaj jesteś!
Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o tym przepisie
lub o blogu.
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).
Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).
Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com
Komentarze
Prześlij komentarz