CUKINIA FASZEROWANA WARZYWAMI I KASZĄ
Cukinia faszerowana świeżymi warzywami z kaszą jęczmienną to propozycja na bezmięsny obiad lub kolację.
Składniki:
2 duże cukinie
1/2 szklanki łamanej kaszy jęczmiennej
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
opcjonalnie 1 papryczka chili
3 niewielkie pomidory
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki oregano
1/3 łyżeczki ostrej papryki
świeże liście szpinaku
oliwa z oliwek, pieprz, sól
Cukinię należy obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona oraz miąższ, zostawić ok 1cm warstwy cukinii. Miąższ zachować. Cukinię doprawić solą i pieprzem, zapiec przez 15 minut w 180oC.
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojony w plasterki czosnku oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodać pokrojone pomidory, miąższ z cukinii oraz pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Następnie dodać wszystkie przyprawy w proszku. Smażyć przez ok 5 minut.
Kaszę jęczmienną ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Następnie dodać do smażonych warzyw. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Farsz wyłożyć do wgłębień cukinii, wierzch posypać startym serem. Zapiec przez ok 15 minut w 180oC. Po upieczeniu ozdobić liśćmi świeżego szpinaku.
Komentarze
Prześlij komentarz