CIASTO Z POŁÓWKAMI JABŁEK
Zrobienie tego ciasta chodziło za mną już od dawna. Pisząc przepis ciasto właśnie jest w piekarniku. Pachnie nieziemsko, aż mi ślinka cieknie i nie mogę się doczekać kiedy go spróbuję!
Składniki na ciasto kruche:
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 margaryna Kasia
1 całe jajo
serek homogenizowany waniliowy (150g)
Ponadto:
1 budyń śmietankowy
2 łyżki cukru
2 szklanki mleka
jabłka
cynamon
Polewa:
1 łyżka serka waniliowego
3 łyżki cukru pudru
Składniki na ciasto kruche zagnieść i podzielić na dwie części. Schłodzić najlepiej przez całą noc.
Obie części rozwałkować na dwa jednakowe placki. Jedną z nich położyć na blaszkę (ok 30x20cm) zapiec na złoty kolor w temperaturze 180oC. Na to obrane i wydrążone połówki jabłek (jeśli ktoś lubi posypuje cynamonem), na które wylewamy gorący budyń ugotowany według przepisu na opakowaniu. Całość przykryć drugą połową ciasta. Piec ok pół godziny do złotego koloru.
Serek połączyć z cukrem pudrem. Polewą polać jeszcze gorące ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz