FIT TRUFLE Z FASOLI
Uwielbiam wszystko, co jest czekoladowe i słodkie. Jednak nie można przesadzać z cukrem, dlatego zrobiłam fit trufle bez dodatku cukru. Zastąpiłam go miodem. Trufle robi się bardzo szybko, a najważniejsze, że smakują obłędnie! Zdrowa wersja słodyczy ;)
Składniki na czekoladowe trufle:
1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli lub fasola z puszki
200 g gorzkiej czekolady
100 g płatków migdałowych
2 łyżki miodu
kakao do obtoczenia
migdały
Składniki na kokosowe trufle:
1 szklanka ugotowanej fasoli lub fasola z puszki
200 g bialej czekolady
100 g płatków migdałowych
2 łyżki miodu
wiórki kokosowe do obtoczenia
migdały
Oba rozdaje trufli wykonujemy w ten sam sposób.
Fasolę i płatki migdałów blendujemy na jednolitą masę.
Czekoladę należy drobno posiekać, wsypać do suchej miseczki, dodać miód. Wstawić do większego naczynia z niewielką ilością wody, gotujemy na bardzo małym ogniu. Należy uważać, aby woda nie dostała się do naczynka z czekoladą.
Do masy fasolowej dodajemy rozpuszczona czekoladę. Dokładnie miksujemy na jednolitą papkę.
Formujemy małe kulki, do środka wkładamy migdał. Trufle obtaczamy w kako i w wiórkach kokosowych.
Komentarze
Prześlij komentarz