CZEKOLADOWE VELVET CAKE Z KREMEM
Ciasto tort. Wilgotne ciasto zawdzięczamy dodatkowi jogurtu, który z dodatkiem masła nadaje ciastu ciężkości i wilgotności. Krem wykonany jest z kremowej śmietanki z dodatkiem serka mascarpone, a całość udekorowana karmelem. Pycha!
Składniki na biszkopt:
250 g masła
320 g
drobnego cukru
2
łyżeczki ekstraktu z wanilii
4 jaja
370 g
mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki kakaa
1
łyżeczka proszku do pieczenia
1
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta
soli
50 g
kakao
1
szklanka ulubionego jogurtu lub maślanki
Składniki na krem:
250g serka mascarpone
500ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Suche składniki poza cukrami połączyć razem. Przesiać.
Jogurt, cukry, roztopione wystudzone masło oraz jaja mieszać do uzyskania jednolitej masy. Stoniowo dodawać przesiane suche składniki. Całość przełożyć do formy średnicy 24cm. Piec przez około 50 minut w 160oC
Jogurt, cukry, roztopione wystudzone masło oraz jaja mieszać do uzyskania jednolitej masy. Stoniowo dodawać przesiane suche składniki. Całość przełożyć do formy średnicy 24cm. Piec przez około 50 minut w 160oC
Wykonanie masy śmietankowej: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu.
Komentarze
Prześlij komentarz