CHŁODNIK LITEWSKI
Idealna zupa na upalne dni!
W tym roku po raz pierwszy pojawił się na naszym stole i chyba będzie u nas gościł częściej
Pomijając czas studzenia zupy to robi się ją naprawdę bardzo szybko.
Składniki:
1 litr wywaru
8 małych buraków razem z liśćmi
1 pietruszka razem z natką
1 marchewka
4 niewielke ogórki
peczek rzodkiewki
garść posiekanego kopru
garść szczypiorku pokrojongo w kostkę
2 gęstej śmietanki 12% (po 400g)
2 jogurty naturalne (po 400g)
1 łyżeczka octu jabłkowego
jaja ugotowane na twardo
Buraki i marchewkę umyć, obrać posiekać w drobne paseczki, łodyżki i liście także drobno posiekać.
Wywar zagotować, dodać paseczki z buraczków, łodyżki, korzeń pietruszki oraz marchewkę, gotować 15 minut. Dodać liście oraz posiekaną natkę pietruszki, gotować 5 minut. Całość ostudzić.
Do wywaru dodać kefir oraz śmietankę, dokładnie wymieszać do powstania jednolitej konsystencji.
Ogórki oraz rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do chłodnika razem z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Doprawić solą, pieprzem oraz octem. Wymieszać i schłodzić w lodówce. Podawać z ugotowanym jajkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz