TRUSKAWKOWA CHMURKA

Pyszna, soczysta truskawka w galaretce, kruchy spód, bita śmietana i chrupiąca migdałowa beza. To ciasto da długo zagości w moim słodkim menu.


Składniki na ciasto kruche:
150g mąki 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g masła
30g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 żółtka

Składniki na bezę:
3 białka
150g cukru
1 łyżeczka octu
szczypta soli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
50g płatków migdałowych

Składniki na warstwę truskawkową:
3 truskawkowe galaretki
3,5 szklanki wrzątku
600g świeżych truskawek

Składniki na krem śmietankowy:
250g serka mascarpone
500ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru


Kruchy spód: Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder oraz żółtka zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim formę (ok. 20x30cm) i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20minut w temperaturze 190ºC do zarumienienia.

Beza: Białka z solą ubić na puszystą pianę. Ciągle miksując porcjami dodawać cukier, do otrzymania gęstej, lśniącej piany. Kolejno dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Ubitą pianę wyłożyć na pergamin o takich samych wymiarach co kruchy blat. Posypać migdałami. Bezę piec przez 15 minut w 160ºC, następnie zmniejszyć temperaturę do 100ºC i piec jeszcze 25 minut. Upieczoną wyjąć z piekarnika. Wystudzić. Można ją upiec dzień wcześniej, przykrywając na noc ściereczką.

Warstwa truskawkowa: 3 galaretki należy rozpuścić w 3,5 szklanki wrzątku. Zostawić do lekkiego stężenia, połączyć z pokrojonymi na pół truskawkami. Całość wyłożyć na kruche ciasto, schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcie. 

Wykonanie kremu: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu.

Ciasto wyjąć z lodówki, na warstwę galaretki wyłożyć krem śmietankowy. Na wierzch wyłozyć migdałową bezę. Chłodzić kilka godzin w lodowce.

Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty