CIASTO Z CZERWONĄ PORZECZKĄ I BEZĄ
Sezon na czerwoną porzeczkę jest w pełni. Kwaśny smak idealnie przełamuje słodką bezę. Ciasto jest proste i bardzo smaczne. Ciasto wygląda cudownie i efektownie.
Składniki na ciasto kruche:
2 żółtka
200g masła
1 szklanka cukru pudru
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki gęstej śmietany 18%
Składniki na warstwę porzeczkową:
750g czerwonej porzeczki
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki bułki tartej
Składniki na bezę:
6 białek
300g cukru
1 łyżka octu
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Kruchy spód: Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, żółtka oraz śmietanę zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim formę (ok. 20x30cm) i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20minut w temperaturze 190ºC do zarumienienia.
Warstwa owocowa: Porzeczki należy odszypułkować, dokładnie umyć i osuszyć. Wymieszać z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną i bułką tartą. Wyłożyć na zapieczony spód.
Beza: Białka z solą ubić na puszystą pianę. Ciągle miksując porcjami dodawać cukier, do otrzymania gęstej, lśniącej piany. Kolejno dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Ubitą pianę wyłożyć na owoce.
Ciasto piec przez 15 minut w 160ºC, następnie zmniejszyć temperaturę do 100ºC i piec jeszcze 25 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Wystudzić.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz