LODOWIEC

To ciasto jest ulubionym deserem w mojej rodzinie. Okrągłe biszkopty nasączone galaretką przełożone puszystą masą śmietankową i kakaową. Całość oblana jest truskawkową galaretką, a boki ozdobione są chrupiącymi rurkami z kremem.


Składniki:
2 paczki biszkoptów
3 galaretki
1 kostka masła
1 kostka margaryny
½ l mleka
2 budynie śmietankowe
niepełna szklanka cukru
4 żółtka
2 płaskie łyżki żelatyny
3 łyżki kakao

Ponadto:
2 opakowania rurek z kremem


Budyń ugotować w ½ l mleka i ostudzić. Masło wymieszać z margaryną. Żółtka utrzeć z cukrem. Połączyć razem. Ciągle mieszając, dodawać budyń. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Biszkopty namoczyć w galaretce i układać na dnie tortownicy. Na nie wyłożyć jasną masę. Na niej ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i masę kakaową. Wierzch polać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki. Boki ciasta obłożyć rurkami z kremem. 



 Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło.

Komentarze

  1. Piękny blog i pełny smakowitych kąsków :)
    Przy okazji polecam
    Sklep z artykułami dla dzieci i niemowląt FRUPO.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdecznie.
    Chodzi mi o lodowiec z rurkami. Nie wiem ile wody dodać do 2 łyżek zelatyny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wody dodajemy odrobinę, ok 2-3 łyżek, tyle aby przykryć żelatynę

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty