LODOWIEC
To ciasto jest ulubionym deserem w mojej rodzinie. Okrągłe biszkopty nasączone galaretką przełożone puszystą masą śmietankową i kakaową. Całość oblana jest truskawkową galaretką, a boki ozdobione są chrupiącymi rurkami z kremem.
Składniki:
2
paczki biszkoptów
3
galaretki
1 kostka masła
1 kostka margaryny
½
l mleka
2
budynie śmietankowe
niepełna
szklanka cukru
4
żółtka
2
płaskie łyżki żelatyny
3
łyżki kakao
Ponadto:
2 opakowania rurek z kremem
Budyń ugotować w ½ l mleka i ostudzić. Masło wymieszać z margaryną. Żółtka utrzeć z cukrem. Połączyć razem. Ciągle mieszając, dodawać budyń. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Biszkopty namoczyć w galaretce i układać na dnie tortownicy. Na nie wyłożyć jasną masę. Na niej ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i masę kakaową. Wierzch polać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki. Boki ciasta obłożyć rurkami z kremem.
Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło.
Piękny blog i pełny smakowitych kąsków :)
OdpowiedzUsuńPrzy okazji polecam
Sklep z artykułami dla dzieci i niemowląt FRUPO.pl
Witam serdecznie.
OdpowiedzUsuńChodzi mi o lodowiec z rurkami. Nie wiem ile wody dodać do 2 łyżek zelatyny.
wody dodajemy odrobinę, ok 2-3 łyżek, tyle aby przykryć żelatynę
Usuń