BLOK CZEKOLADOWY

Nie mogłam się powstrzymać, aby nie pochwalić się blokiem czekoladowym z dodatkiem mleka w proszku i kruchymi herbatnikami. Przepis ten pochodzi z rodzinnego zeszytu. Recepturą podzieliła się ze mną moja mama, której wiedzę tę przekazała babcia. I tak o to przepis zatoczył krąg pokoleniowy! Deser przygotowuje się w tempie błyskawicznym. 


Składniki:
1 szkl cukru,

250 g margaryny Kasi

½ szkl wody,
3 łyżki kakao,
400 g pełnego mleka w proszku,
orzechy, herbatniki


Margarynę, cukier kakao i wodę umieścić w naczyniu żaroodpornym, podgrzewać aż do rozpuszczenia składników. Gdy masa trochę przestygnie dodać mleko w proszku, pokruszone herbatniki. Formą keksową wyłożyć folią spożywczą. Przełożyć do formy i schłodzić do całkowitego stwardnienia.


Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło.

Komentarze

  1. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny kształt nadałaś swojemu blokowi. Pamiętam, że moja mama zawsze robiła go w zwykłej, prostokątnej blaszce. Narobiłaś mi smaka na blok tym wpisem ale ja zawsze korzystam z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-blok-czekoladowy/ bo chyba najwierniej oddaje smak, który pamiętam z dzieciństwa. Polecam wszystkim łasuchom!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty