BLOK CZEKOLADOWY
Nie mogłam się powstrzymać, aby nie pochwalić się blokiem czekoladowym z dodatkiem mleka w proszku i kruchymi herbatnikami. Przepis ten pochodzi z rodzinnego zeszytu. Recepturą podzieliła się ze mną moja mama, której wiedzę tę przekazała babcia. I tak o to przepis zatoczył krąg pokoleniowy! Deser przygotowuje się w tempie błyskawicznym.
Składniki:
1
szkl cukru,
250
g margaryny Kasi
½ szkl
wody,
3
łyżki kakao,
400
g pełnego mleka w proszku,
orzechy,
herbatniki
Margarynę, cukier kakao i wodę umieścić w naczyniu żaroodpornym, podgrzewać aż do rozpuszczenia składników. Gdy masa trochę przestygnie dodać mleko w proszku, pokruszone herbatniki. Formą keksową wyłożyć folią spożywczą. Przełożyć do formy i schłodzić do całkowitego stwardnienia.
Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło.
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńBardzo fajny kształt nadałaś swojemu blokowi. Pamiętam, że moja mama zawsze robiła go w zwykłej, prostokątnej blaszce. Narobiłaś mi smaka na blok tym wpisem ale ja zawsze korzystam z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-blok-czekoladowy/ bo chyba najwierniej oddaje smak, który pamiętam z dzieciństwa. Polecam wszystkim łasuchom!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń