ZŁOCISTY KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWO KECZUPOWYM
Złociste
kurczaki, a kto ich nie lubi? Złoty jesienny kolor, kiszona kapusta i ryż. Dziś
przedstawiam błyskawiczny przepis na pyszny posiłek. Dodatkową cechą tego dania
jest to, że nie musimy brudzić wielu naczyń. Wystarczy tylko jedno!
Składniki:
2 duże udka z kurczaka
400ml gęstej śmietanki 12%
400ml keczupu
1 łyżeczka papryki w proszku
sól, pieprz do smaku
Udka uprzednio należy umyć pod bieżącą
wodą. Osuszyć ręcznikiem.
Do naczynia żaroodpornego nakładamy śmietanę oraz keczup. Mieszamy razem z papryką oraz
przyprawiamy solą i pieprzem. Do sosu wkładamy kurczaka i tak marynujemy go
przez cała noc w lodówce.
Pieczemy pod przykryciem przez 40 minut w
180oC.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło.
Świetna skórka :)
OdpowiedzUsuńprzy okazji zapraszam do mnie http://pelen-brzuszek.blogspot.com/
pozdrawiam