SŁONECZNIKOWY TORT BECZKA

Szukałam pomysłu na nietypowy tort dla mężczyzny, który nie przepada za standardowymi tortami. Z pomocą przyszła mi moja przyjaciółka, która piecze przepyszne ciasta. To właśnie z jej przepisu powstał przepyszny i niepowtarzalny tort.  


Składki na biszkopt:
5 jaj
niepełna szklanka cukru
1 szklanka mąki
5 łyżek oliwy
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do piezenia

Składanki na warstwę pestkową:
3/4 kostki masła
3 łyżki mleka
1/2 szklanki cukru
40 dkg pestek

Składniki na krem karmelowy:
400g gotowej masy kajmakowej
100g masła

Masa śmietankowa:
250ml śmietanki 36%
1 łyżka cukru pudru

Nasączenie:
1 torebka herbaty
1 szklanka wrzątku

Ponadto:
2 przeźroczyste galaretki 
2 opakowania czekoladowych wafelków pryncypałków
mała buteleczka alkoholu do dekoracji


Warstwa z pestek: Masło, cukier, mleko umieszczamy w garnku. Rozpuszczamy do płynnej konsystencji. Dodajemy pestki, Smażymy ok 3 minut. Całość wykładamy do okrągłej formy o średnicy 26cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180oC przez ok 20 minut, aż do momentu aż masa nabierze złotego koloru. Zostawiamy na noc w formie do całkowitego wystygnięcia. Kolejnego dnia delikatnie wyjmujemy z formy, tak aby nie połamać placka.

Biszkopt: Białka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodajemy cukier, gdy ten się rozpuści dodajemy żółtka oraz olej. Kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miseczki, następnie dodajemy małymi partiami do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy do momentu całkowitego wymieszania składników. Przekładamy do okrągłej formy o średnicy 26cm. Pieczemy w 170oC przez ok 30 minut (do suchego patyczka). Gdy wystygnie dzielimy na dwie równe części.

Masa karmelowa: Masło oraz masę korówkową przekładamy do miski. Ubijamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

Masa śmietankowa: Mocno schłodzoną śmietankę wraz z cukrem pudrem umieszczamy w naczyniu, ubijamy na puszystą masę.


Nasączenie: Saszetkę herbaty zaparzamy wrzątkiem. Studzimy.



Składanie tortu rozpoczynamy od nasączenia kakaowego biszkoptu herbatą. Na ciasto wykładamy połowę masy kajmakowej.


Na krem krówkowy delikatnie kładziemy zapieczone pestki, które ponownie przykrywamy kremem kamrelowym. Całość ściskamy rantem. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. 


Po wychłodzeniu tortu, boki obkładamy wafelkami. Całość zawiązujemy wstążką.


Wierzch biszkoptu nasączamy herbatą. Wykładamy ubitą śmietankę.


Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Wylewamy do dużego płaskiego naczynia. Zostawiamy w chłodnym miejscu do całkowitego zastygnięcia. Kroimy nożem w grubą kostkę, która będzie przypominała kostki lodu. Wykładamy na ubitą śmietankę.





Jeżeli przygotowałaś/eś tort z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło.

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Popularne posty