MAKARONOWE NACHOSY Z DIPEM SEROWYM
opakowanie Polskiego Makaronu ABAK (duże świdry)
mąka do oprószenia
olej do smażenia
sól
Składniki na panierkę:
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
pół łyżeczki czosnku w proszku
szczypta kurkumy
pół łyżeczki ziół prowansalskich
szczypta pieprzu
łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
pół łyżeczki czosnku w proszku
szczypta kurkumy
pół łyżeczki ziół prowansalskich
Składniki na dip:
25g masła
25g mąki
300ml zimnego mleka
pieprz
sól
słodka papryka w proszku
szczypta gałki muszkatołowej
100g żółtego sera
300ml zimnego mleka
pieprz
sól
słodka papryka w proszku
szczypta gałki muszkatołowej
100g żółtego sera
Dip: Masło wkładamy do garnka, gdy zacznie się rozpuszczać dodajemy mąkę, intensywnie mieszamy. Dodajemy mleko w trzech porcjach ciągle mieszając. Jeśli sos jest zbyt intensywnie rozgrzany, zdejmujemy ze źródła ciepła, lekko studzimy po czym ponownie grzejemy. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ser ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy do gorącego sosu. Mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Ilość dodanego sera jest uzależniona od preferencji, czy chcemy uzyskać sos bardziej gęsty i ciągnący czy rzadki.
Narobiłam sobie smaka :D
OdpowiedzUsuńSą bardzo wciągające ;)
Usuń