MAKARONOWE NACHOSY Z DIPEM SEROWYM

Nietypowa chrupiąca przekąska, bardzo smaczna o zaskakującym smaku.



Składniki:
opakowanie Polskiego Makaronu ABAK (duże świdry)
mąka do oprószenia
olej do smażenia
sól

Składniki na panierkę:
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
pół łyżeczki czosnku w proszku
szczypta kurkumy
pół łyżeczki ziół prowansalskich

Składniki na dip:
25g masła
25g mąki
300ml zimnego mleka
pieprz
sól
słodka papryka w proszku
szczypta gałki muszkatołowej
100g żółtego sera



Czipsy makaronowe: Makaron gotujemy przez ok 10 minut we wrzącej osolonej wodzie z olejem. Przelewamy zimną wodą, odstawiamy do wystygnięcia uważając, aby makaron się nie posklejał. Gdy wystygnie oprószyć mąką i smażyć na głębokim oleju, do momentu uzyskania złotego koloru. Osączamy na ręczniku papierowym. Posypujemy przygotowaną panierką.

Dip: Masło wkładamy do garnka, gdy zacznie się rozpuszczać dodajemy mąkę, intensywnie mieszamy. Dodajemy mleko w trzech porcjach ciągle mieszając. Jeśli sos jest zbyt intensywnie rozgrzany, zdejmujemy ze źródła ciepła, lekko studzimy po czym ponownie grzejemy. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ser ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy do gorącego sosu. Mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Ilość dodanego sera jest uzależniona od preferencji, czy chcemy uzyskać sos bardziej gęsty i ciągnący czy rzadki. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty