MINI TORCIKI

Mini torciki z kremem budyniowo maśnanym. Smak klasycznego tortu w niestandardowym podaniu. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Do ozdoby używam cukrowych serduszek.


Składniki na jasny biszkopt:
5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na ciemny biszkopt:
5 jaj
5 łyżek cukru
3 łyżki mąki
2 łyżki ciemnego kakaa
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:
2 kostka masła
2 szklanka mleka
2 budyń śmietankowy
1 szklanki cukru
4 żółtka
2 płaska łyżka żelatyny

Składniki na poncz:
1/2 l wrzątku
2 łyżki cukru
1/2 cytryny
zapach arakowy

Biszkopt: Jaja powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier i ubijamy dosyć długo (ok 5 minut). Dodajemy kolejno żółtka. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Ustawiamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po łyżce mąki.
Płaską dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy masę, wyrównujemy. Piec 15min w 170oC. Odstawiamy do wystygnięcia. 

Ciemny biszkopt wykonujemy w ten sam sposób jak jasny.

Krem: Żelatynę zalać zimną wodą. Odstawić do napęcznienia. 
Budyń ugotować w ½ l mleka, przykryć folią spożywczą, aby zapobiec powstaniu kożucha, ostudzić. 
Masło ubić na puszysta masę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Połączyć razem. Ciągle mieszając, dodawać budyń. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao.

Poncz: W gorącej wodzie rozpuścić cukier, wystudzić. Dodać wyciśnięty sok z cytryny oraz kilka kropel zapachu arakowego. 


Przyrządzenie: Szklanką wycinamy jednakową ilość kółek z jasnego i kakaowego biszkoptu. Każde kółeczko namaczamy w ponczu. Z kakaowego biszkopcika robimy podstawę torcików, przekładamy kremem, kładziemy jasny biszkopt, ponownie dekorujemy kremem i kładziemy ciemny krążek. Posypujemy cukrowymi serduszkami.

Kolejność wykładania kremów i biszkoptów jest dowolna.


 Jeżeli przygotowałaś/eś torciki z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło.

Komentarze

  1. Od dawna już chodzą mi po głowie takie mini torciki, ale wciąż niestety brakuje czasu, aby to wszystko zrobić.

    W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: klik <3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty