MINI TORCIKI
Mini torciki z kremem budyniowo maśnanym. Smak klasycznego tortu w niestandardowym podaniu. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Do ozdoby używam cukrowych serduszek.
Składniki na jasny biszkopt:
5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na ciemny biszkopt:
5 jaj
5 łyżek cukru
3 łyżki mąki
2 łyżki ciemnego kakaa
2 łyżki ciemnego kakaa
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
2 kostka masła
2 szklanka mleka
2 budyń śmietankowy
1 szklanki cukru
4 żółtka
2 płaska łyżka żelatyny
Składniki na poncz:
1/2 l wrzątku
2 łyżki cukru
1/2 cytryny
zapach arakowy
Biszkopt: Jaja powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier i ubijamy dosyć długo (ok 5 minut). Dodajemy kolejno żółtka. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Ustawiamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po łyżce mąki.
Płaską dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy masę, wyrównujemy. Piec 15min w 170oC. Odstawiamy do wystygnięcia.
Ciemny biszkopt wykonujemy w ten sam sposób jak jasny.
Budyń ugotować w ½ l mleka, przykryć folią spożywczą, aby zapobiec powstaniu kożucha, ostudzić.
Masło ubić na puszysta masę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Połączyć razem. Ciągle mieszając, dodawać budyń. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao.
Poncz: W gorącej wodzie rozpuścić cukier, wystudzić. Dodać wyciśnięty sok z cytryny oraz kilka kropel zapachu arakowego.
Przyrządzenie: Szklanką wycinamy jednakową ilość kółek z jasnego i kakaowego biszkoptu. Każde kółeczko namaczamy w ponczu. Z kakaowego biszkopcika robimy podstawę torcików, przekładamy kremem, kładziemy jasny biszkopt, ponownie dekorujemy kremem i kładziemy ciemny krążek. Posypujemy cukrowymi serduszkami.
Kolejność wykładania kremów i biszkoptów jest dowolna.
Jeżeli przygotowałaś/eś torciki z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło.
Od dawna już chodzą mi po głowie takie mini torciki, ale wciąż niestety brakuje czasu, aby to wszystko zrobić.
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: klik <3
Mini torciki robi się naprawdę w błyskawicznym tempie.
UsuńWspamiałe
Usuń