BABKA PIASKOWA
Klasyczna i smaczna babka piaskowa. Polana białą czekoladą i ozdobiona borówką. Nie sposób wyobrazić sobie Świąt Wielkanocnych bez tego ciasta.
Składniki:
1 szkl maki pszennej,
1 szkl mąki ziemniaczanej,
150g masła,
150g cukru pudru,
2 jaja,
½ szkl mleka,
Proszek do pieczenia,
Sól,
Cukier waniliowy,
Ponadto:
1 biała czekolada
Białka oddzielić od żółtek. Cukry połączyć z żółtkami, ubić na puszystą masę, stopniowo dodawać miękkie, masło oraz mleko. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodać do pozostałej masy i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy. Piec ok 40 minut w 170oC do suchego patyczka.
Czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej. Polać nią wystudzoną babkę. Ozdobić borówką.
Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło.
Komentarze
Prześlij komentarz